A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a Teológia-intenzív német / Teológia-intenzív angol osztály mellett, elektrotechnika szakosztályt indít a 2024-2025-ös tanévben is.

A felvételi, a VIII. osztályos kisérettségi után kódolással, számítógépes elosztás alapján történik.

〽️📻🔌🖥💡Az elektrotechnika szakosztály előnye, hogy a 4 éves képzés végén, az érettségi vizsga letételének a lehetősége mellett, szakképesítést is biztosít a tanulóknak.

📜A szakképesítés

megszerzésének a lehetősége független az érettségitől. Ehhez, a négy év végén, egy rövid szakdolgozatot kell készíteni és egy szaktanárokból álló bizottság előtt megvédeni, bizonyítva a szakmai hozzáértést.

📜A szakdiploma, az úgynevezett kis feszültségű (12 – 3000 Volt) készülékek, rendszerek és berendezések szerelésére és javítására jogosít fel.

〽️De mi is az elektrotechnika?

Röviden, a felhasználási terület: a telefon töltőtől – az űrkutatásban használt robotokig. Minden terület, ahol az elektromos áramot termelik, közvetítik és ahol az elektromos energiát felhasználják.

〽️Az elektromos áram hasznosításának a közismertebb területei:

💡Épületek, lakások világítása

💡Légkondicionálók

💡Háztartási gépek, berendezések

💡Hagyományos autók és a jövő elektromos autóipar

💡Megmunkáló gépek

💡Ipari robotok, gépsorok

〽️Elektrotechnika vagy elektronika?

Az elektromosság szempontjából mindegy, mivel az elektromosság fizikai jelenségei azonosak. Csak annyi a különbség, hogy az elektronika, kisebb feszültségen (12 Volt alatti) működtetett áramkörök és ennek következtében kisebb méretű alkotó elemekből álló rendszerekkel foglalkozik (Számítógép, mobiltelefon).

Szeretettel hívjuk és várjuk a leendő kilencedikes diákokat, hogy 4 év alatt közösen fedezzük fel e létfontosságú szakma fortélyait.

Tisztelettel Módi Kinga, igazgató.