Lélekben az ének

Zsoltár- és népdaléneklő verseny a Lorántffyban

Ismét csodálatos énekhangokkal telt meg iskolánk diszterme, ahol november 7-9. között az erdélyi és partiumi református gimnáziumok diákjai a Lélekben az ének elnevezésű versenyen vettek részt.
A versenyt, mely immár hagyománnyá vált Szilágyi Ágnes zenetanárnő idejében rendezték meg először. Azóta kissebb kihagyás után az iskola vezetősége újra felelevenítette a versenyt.
Idén négy iskola diákjai jelentkeztek a kiírásra. A Szatmári Református Gimnázium, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a kézdivásárhelyi Református Kollégium és a Lorántffy is két-két tanulóval képviseltette magát.
A vendégek csütörtök este ill. péntek reggel érkeztek a Lorántffyba. A verseny maga pénteken zajlott.
A megnyitón köszöntő beszédet mondott Soós Sándor, a Lorántffy igazgatója, aki kedves meglepetéssel is szolgált hiszen a Romániai Magyar Pedagógusszövetség jóvoltából minden versenyző egy-egy könyvet kapott ajándékba.
Ezt követően Szakács Zoltán iskolalelkész mutatta be a zsűri tagjait, Buna Boglárkát, művészeti szaktanfelügyelőt, Lukács Annamáriát, zenetanárt és Nagy Juditot, kántort és zenetanárt. Kövendi Éva, a Lorántffy zenetanára beszédében felelevenítette a régi versenyeket és ismertette a verseny menetét.
A vetélkedő nyitányaként a nyolc diák a kötelező zsoltárt énekelte el közösen Szakács Zoltán gitárkíséretével. Ezután következett a választott zsoltár és dicséret eléneklése. Csodálatos élmény volt hallani az ősi zsoltárokat és a lelket üdítő dicséreteket. Rövid szünet után pedig a választott népdalokat énekelték el a versenyzők nagy átéléssel.
Ezek után némi méltatás és jótanács kíséretében a zsűri is kihirdette az eredményt. Zsoltár és dicséret kategóriában első lett: Szilágyi Székely Zsófia (Nagyenyed) és Kánya Réka (Szatmár), második lett Lőrincz Johanna (Nagyvárad), harmadik pedig Fodor Janka (Kézdivásárhely). Dicséretben részesült Varga Noémi (Nagyvárad). Népdal kategóriában első lett László Botond (Kézdivásárhely), második Kánya Réka (Szatmár) és harmadik Szilágyi Székely Zsófia (Nagyenyed). Dicséretben részesült Ary Dávid (Szatmár), Kónya Virág (Nagyenyed) és Fodor Janka (Kézdivásárhely). A vetélkedő záróakkordjaként megcsillanthatta tehetségét a jövendő reménysége is, Nagy Fanni másodikos kisdiák népdalösszeállítást énekelt valamint a házigazda gimnázium Lélekband nevű zenekara néhány zsoltárfeldolgozást adott elő. A díjazás rendjén kedves meglepetéssel szolgált a Nagyvárad-Olaszi Református Egyházközség jelen lévő lelkipásztornője Nacsádiné Csuka Melinda, aki szintén értékes könyvajándékkal lepte meg a résztvevő diákokat.
A verseny után a közösen elköltött ebéd következett majd a vendégeknek és szervezőknek lehetőségük volt a kikapcsolódásra is strandolás és múzeumlátogatás formájában.
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak akik segítettek a rendezvény lebonyolításában.
Köszönjük rendezvényünk főtámogatójának az Emberi Erőforrások Minisztériumának az anyagi segítséget és a Lorántffy Zsuzsanna Teológiai Líceum Egyesületnek és Romániai Magyar Pedagógusszövetségnek és a Nagyvárad-Olaszi Református Egyházközségnek a támogatást.