Kaméleon-lét

Élet a színpadon

A Lorántffy Zsuzsanna Teológiai Líceum Egyesület arra törekszik, hogy a közeljövőben Nagyvárad nagy múltú református iskolája akkreditált tehetségponttá váljék. Ehhez az elhatározáshoz kapcsolódik a Kaméleon-lét című pályázat, amelynek rövid távú célja a "Kaméleon" színjátszó csoport új produkciójának létrehozása volt színész-mentor bevonásával.
A Szatmári Ildikó magyartanár által vezetett "Kaméleon" hivatalosan 2O12-ben alakult meg. Az idei előadás megalkotásában a csapat szakmai segítővel bővült Hanyecz-Debelka Róbert bábszínész személyében, aki alapozó műhelygyakorlatokkal hangolta rá a kiválasztott 11 tanulót a közös művészi-alkotói munkára. A közös munka során különös hangsúly került a mozgásra illetve a beszédtechnikára, de a zenei és az elméleti alapozás sem maradt el.
Az új előadást, William Shakespeare: Szentivánéji álom című darabjának kivonatát először Kolozsváron mutatták be a Stage elnevezésű Nemzetközi Amatőr Diákszínjátszó Fesztiválon 2018. szeptember 22-én. A szakmai zsűri döntése alapján a „Kaméleon” nyerte el a fesztivál Női mellékszerepért járó III. díját a tizedik osztályos Kovács Emília színpadi alakításáért. A díj mellett ennek a részvételnek külön érdeme, hogy egyedüli magyar tannyelvű intézményből érkezőkként a jelenkori erdélyi magyar iskolai színjátszás képviselőivé is váltak a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium tanulói ezen a nemzetközi versenyen.
Az előadás újabb bemutatójára 2018. október 18-án került sor az iskola ún. nagy szülőbizottsági gyűlésének keretében. A Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében zajló rendezvényen a szülőbizottsági tagokon kívül jelen voltak más szülők, az iskola diáksága, a színjátszók barátai - ismerősei, nagyváradi művészetkedvelők.
Az előadás harmadik bemutatójára szintén egy versenynek köszönhetően került sor. Az idén először jutott ki a "Kaméleon" a XX. PADIF - Partiumi Amatőr Színjátszó Fesztiválra, amelyet 2018. október 26- 28. között Szilágycsehben tartottak. Ennek az eseménynek külön érdeme, hogy a tanulóknak lehetőségük nyílt összevetni eddigi "stages" színjátszói tapasztalataikat a színmagyar közegben szerzettekkel.
A Lorántffy Zsuzsanna Teológiai Líceum Egyesület nevében köszönetet mondunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, hogy támogatta tehetséggondozó programunkat!