Iskola másként
vagy az élet másként?!

Mit is jelent az, hogy másként? Persze, tudjuk mit jelent a szó: nem szokványos, rendhagyó, valami más, valami változatos, valami új és még ragozhatnánk.
Döcögve indult a reggel, ismét egy új nap a „másként héten”. Az erőnk már elfogyóban van hétvégére, de azért, hogy tényleg legyen új a nap alatt, mégis erőnk felett dolgoztunk és mostmár nagyon sajnálom a panaszkodó szavaim összes betűjét...Gond egy feladatot összeállítani? Ugyan...
Erőnk felett? Minden pillanatban megszégyeníthetne Isten. Soha nincs erő felett és már régen megtanulhattam volna, de olyan kényelmes elvonulni, kivonni magam a feladat alól,mert „jó indokaim vannak”, például napok óta fáj a fejem. Nagyon nehéz koncentrálni fejfájással, álmosan...Ezzel aztán jól megnyugtatva a lelkiismeretemet még az is eszembe jutott, hogy teljesen megérdemelném, ha ágyban maradhatnék, pihenhetnék. A képzeletemben már pálmafák alatt lazultam narancslével a kezemben.
Jött is a reggeli ébresztő. Olyan volt, mint amikor a hisztis gyermek énemet jól szembe locsolták hideg vízzel. Egy nagyon idős néni sétált be az iskola kapuján. Ahogy meglátott elkezdte mesélni nehéz sorsát, mesélt a beteg gyermekről a kórházban, és hogy nem elég a pénze a gyógyszerekre. Hullt a könnye...és még ez sem „erő felett” kategória. Mert bejött, mert keresett segítséget, mert mindenre, bármire képesek vagyunk.
Hullt a könnyem... nemrég én is panaszkodtam... a néni is panaszkodott. Valahogy ilyen az élet másként. Úgy gondolom néha meg kell állni, néha mély levegőt kell venni, néha összegyűlhet, néha szippantani kell a tavaszi virágillatból, vagy töltődni a gyerekek nevetéséből. Másként is lehet ám, kevesebb hangsúlyt teszek a saját panaszomra és meghallgatom mások panaszait nyitott szívvel.
Ha a jókívánságok, áldások fele teljesül, amiket ma a néni kívánt könnyes szemmel ,már akkor is én leszek a világon a legboldogabb. Hálás vagyok a mai tanulságért. Valójában így lenne értelme „másként” élni.