Lorántffysok Brüsszelben

Egy nyertes pályázat naplója

Idén októberben nagy megtiszteltetés érte a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákságát. Egy pályázati kiírás nyerteseiként az iskola Collegium Varadiensis nevű csapata elnyerte a jogot egy a Kelet-Közép Európai Reformációt bemutató kiállítás megrendezésére. A pályázat és a kiállítás terve Sógor Csaba európai parlamenti képviselőnek köszönhető. Az ötlet onnan indult, hogy a képviselő úr szerette volna egy kiállítás keretében bemutatni kollégái számára a közép-kelet-európai térség reformációját.

Nagy létszámú csapat dolgozott a kiállítás anyagán. A szöveges ill. a számítógépes munkát Szakács Zoltán iskolalelkész mentorként, Bodoni-Dombi István és Erdei Erik pedig technikusként végezte. Kreatív ötletként került az anyagba annak a 20 diáknak a munkája, akik a Kárpát-medencében található kazettás mennyezettel rendelkező református templomok motívumkincsét dolgozták fel fára festve. Márton Katalin rajztanárnő vezetésével gyönyörű munkák készültek. A kiállítás része volt még egy kisfilm, amelyet a Lorántffys diákok készítettek Nagyvárad és környékének reformációjáról egy régebbi pályázati kiírásra. A nyertesek jutalma egy háromnapos brüsszeli meghívás volt Sógor Csaba európai parlamenti képviselő úr jóvoltából.

Az ötfős csapat október 15.-én repülővel érkezett Brüsszelbe, ahol délután a brüsszeli protestánsok templomában állította fel a kiállítást az ottani magyar gyülekezet tagjai és az érdeklődők számára. Az délutáni istentiszteleten két nyelven hallhattuk Isten Igéjét franciául és magyarul. Mindenki a saját anyanyelvén énekelhette a zsoltárokat. Egy különleges eseménynek is részese lehetett a csapat, hiszen ezen a napon volt először keresztelő a brüsszeli magyarajkú gyülekezetben. Felemelő érzés volt ezen részt venni. Az alkalom ünnepélyességét a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet kórusa adta meg rövid koncertjével.

Másnap, Hétfő délelőtt megtekintettük az Európai Parlament épületét és megismerkedtünk az ott folyó munkával. Délután pedig, amennyire időnk engedte Brüsszel nevezetességeit néztük meg. Így láthattuk a Királyi Palotát, megcsodálhattuk a Grand Place csodálatos épületeit, a Maneken Pis (Pisilő Kisfiú) szobrát. Gyönyörködhettünk a régi barokk és modern épületek ízléses kombinációján és természetesen a csokiboltok sem maradtak ki látványosságok sorából.

Kedden volt csapatunknak a legnagyobb élményben része. A kiállítást ugyanis ekkor mutatták be az Európai Parlamentben az 500 éves reformáció emlékére megrendezett konferencián. Itt angol nyelvű előadásokat hallgathattunk a reformációról. Külön öröm volt látni, hogy a konferencia résztvevői számára bemutatták a lorántffys diákok kisfilmjét is. A humoros jelenetek hatottak és a komoly képviselők is elmosolyodtak a film egyes pillanatain.

A konferencia után megtekintettük Európa legnagyobb parlamenti látogatóközpontját a Parlamentáriumot, ahol interaktív módon megismerkedhettünk a képviselők munkájával és az európai integráció történetével. A kirándulás végeztével megköszönve a szép pillanatokat elbúcsúztunk vendéglátóinktól és hazarepültünk. Terveink szerint a kiállítást egy későbbi időpontban Nagyváradon is bemutatjuk.

Szakács Zoltán iskolalelkész

Tekintse meg a brüsszeli videónaplót