Ballagás 2018

Búcsúztak a diákok az iskolától

Május 24-én délelőtt ünneplőbe öltözött diáksereg vette körül Lorántffy Zsuzsanna szobrát a Nagyvárad-Olaszi református templom előtti téren. A diákok megkoszorúzták az egykori erdélyi fejedelem feleségének szobrát megemlékezve iskolájuk névadójáról. Az ünnepélyes pillanat hagyomány a nagyváradi református gimnázium ballagóinak életében.

Az ünnepi istentiszteleten az igét az idén Csűry István püspök úr képviseletében, Farkas Zsolt előadótanácsos úr hirdette a 90. Zsoltár alapján. A prédikációban elhangzott az ember munkája akkor lesz állandóvá, ha az ember “jól csinálja”, azaz, ha Istennel együtt munkálkodik. Erre kaptak és kapnak lehetőséget a diákok Krisztus által. A prédikáció után Szűcs Éva tanügyi előadótanácsos asszony szólt az egybegyűltekhez, majd az iskola igazgatónője, Zsíros Anikó mondta el búcsúbeszédét. A végzős diákok nevében Bittenbinder László és Pap Klementina szólt az ünneplő gyülekezethez. A XI. osztályos diákok nevében pedig Kállai Barbara búcsúztatta a ballagókat Váci Mihály: Még nem elég című versével. Ezek után az iskola kórus szolgált Kövendi Éva zenetanárnő vezetésével. Az énekszám után Szakács Zoltán iskolalelkész búcsúzott a diákoktól.

A ballagás ünnepélyes pillanatai közé tartozott a tanulmányi eredményekért járó jutalmak kiosztása, melyeket a végzős diákok osztályfőnökei Tunyogi Hajnalka és Márton Katalin adtak át az arra érdemes diákoknak. Kiosztásra kerültek a Töndury ösztöndíjak is, melyeket Fazekas Tibor aligazgató adott át, egyben sok sikert kívánva a végzős diákoknak.

Immár hagyománnyá vált az iskolai ballagásnak a hűség-oklevelek és emlékplakettek átadása, melyet az iskolába I. -től XII. osztályig járó diákok kaptak. Az emlékplaketteket Csűry István püspök és Zsíros Anikó igazgatónő adták át a fiataloknak. Mindezek után a végzős diákok bízták rá jelképesen az iskola kulcsát a XI. osztályos diákokra.

Az ünnepség végén felhangzott nemzeti imádságunk, melyben Isten áldását kértük az ünneplő gyülekezetre és nemzetünkre is. Az esemény utolsó pillanatai közé tartozott a közös fénykép elkészítése a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ lépcsőjén.

Isten áldja a végzős diákokat!

Az iskolalelkész beszédének pdf változata elérhető itt Az igazgatónő beszédének pdf változata elérhető itt